torsdag, september 13, 2007

Goda människor på fina positioner

Statsministern har under de senaste dagarna utnämnt två nya ministrar. Den första, Sten Tolgfors, var redan minister och bytte jobb till försvarsminister. Något uppseendeväckande kan tyckas i och med att Sten gjorde vapenfri tjänst osv en gång i forntiden.
Dock tycker inte jag att försvarsministerposten mår illa av att en pacifist sitter i toppen. Dagens militära uppgift är dessutom högeligen förändrad. Allt handlar om internationella instatser och hjälp i andra länder. Det finns inget hot emot Sverige - tror man. Och med den doktrinen behövs ingen stridis, snarare då någon som Sten, med stor erfarenhet av internationellt arbete i allmänhet och kanske hjälparbete i synnerhet.
Ewa Björling är gårdagens överraskning på handelsministerposten, som ju i ärlighetens namn inte är en riktig ministerpost utan mer skall betraktas som lite övningskörning, det gör det dock inte mindre viktigt att besätta posten med någon som har rätt agenda - i det här fallet frihandel.
Jag hade glädjen att träffa Ewa Björling för bara ett par veckor sedan, jag fick till och med se den omtalade "lyxbilen", en 23 år gammal, lila, Porsche 911, underbar bil, fel färg. Ewa är en _god_ moderat, en läkare som istället för att tänka golf dygnet runt sätter människor i centrum. Hon har såvitt jag kan bedöma sunda åsikter i de flesta områden.
Ett litet varnande finger för israel-vänlighet dock. Jag har inte undersökt det noggrannare, men de som kallas antingen palestina- eller israelvänner brukar skrämma mig, de flesta vettiga människor jag känner ligger mittemellan. Det är en konflikt man skall ha ordentligt på fötterna för att lägga näsan i.

Mer i SvD

Inga bilder iom att de bilder jag har på Sten inte lämpar sig för publicering och Ewa har jag inga bilder på.

Inga kommentarer: